Kup Razgrad 2013

  Streličarski klub Niš je proteklog vikenda bio u gostima kod naših dobrih prijatelja iz Razgrada u Bugarskoj na njihovom 30. po redu Kupu Razgrada. Ovo nam je već treće gostovanje u Razgradu i kao i obično domaćini su organizovali izvrstan turnir i ugostili nas kako dolikuje. Po jako toplom vremenu sa povremenim vetrom imali smo još jedan jako lep turnir u inostranstvu i kako se to od nas i očekuje postigli neke zapažene rezultate.

Prvi dan je bio rezervisan za kvalifikacije i ekipne eliminacije. Naš mladi streličar, rekorder i reprezentativac Luka Grozdanović je bio ubedljivo prvi u kvalifikacijama dok su naša dva ostala seniora Prodanović i Popović zauzeli tek osmo i četrnaesto mesto. Iskusna Svetlana Nikolić je bila šesta u kategoriji seniorki dok je mlada Nina Milenković bila prva među juniorkama. Mlađani Nikola Dinić je u kadetskoj konkurenciji zauzeo peto mesto. U prvom krugu eliminacija svi naši takmičari su savladali svoje protivnike i sebi obezbedili prolaz u drugo kolo turnira. Posle pauze sve je bilo spremno za nastavak i ekipne eliminacije.

Među sedam ekipa naši momci su imali prvi krug za trening dok su ostale ekipe morale da se bore za ulazak u polu finale i posle prvog kruga protivnik naše ekipe bila je ekipa Yotov Archery Academy iz Sofije. Iako su takmičari iz Sofije daleko iskusniji od naših momaka to nama nije smetalo da ih čak i pored veoma slabe partije naših streličara dobijemo rezultatom 196-182. SK Niš je sada u finalu i tu ih čeka veoma uigrana ekipa Džambo 2006 iz Rusa. To nije uplašilo naše momke pa ne samo da su dali sve od sebe već su pobedili odličnim rezultatom 211-202. Ovaj rezultat je imala naša reprezentacija na skoro završenim Mediteranskim igrama a ovaj rezultat je svakako naš državni rekord kada su u pitanju ekipe. Pobednički pehar je sada u rukama nišlija.

Nedelja je bio dan za nastavak eliminacija i svi naši takmičari su došli na bojišta. U osmini finala Grozdanović ubedljivo savladava takmičara iz Rusa dok možda najveće iznenađenje priređuje Vladimir Popović koji pobeđuje iskusnog Ivana Yotova trećeplasiranog u kvalifikacijama. Prodanović završava svoje takmičenje u meču protiv Rumuna. U četvrtini finala Grozdanović pobeđuje takmičara iz Rumunije dok inspirisani Popović deklasira Bugarina iz Sadova. Dva naša takmičara ulaze u polu finale i borbu za medalje. Tu se na našu žalost ne odvija sve kako treba. Najboljeg srpskog streličara Grozdanovića izbacuje bivši bugarski reprezentativac Bonev i time mu uskraćuje šansu da se bori za zlato. Sa druge strane Vladimir Popović ne prestaje sa iznenađenjima i bez izgubljenog seta pobeđuje još jednog Bugarina i time se plasira u finale. Borbe za zlato i bronzu na žalost prolaze loše po nas i oba naša takmičara u jako tesnim i neizvesnim mečevima gube rezultatom 6-4 od Bugara i tako Popović uzima srebro a Grozdanović biva četvrti.

U kategoriji seniorki iskusna Svetlana nas iznenađuje pobedivši svoju koleginicu iz Razgrada i time se plasira u polu finale. Tu za protivnicu dobija najbolju bugarsku streličarku i od nje gubi da bi posle u borbi za bronzu jako tesno izgubila od protivnice iz Razgrada. Svetlana Nikolić završava kao četvrta.

Naša mlada juniorka Nina Milenković u polu finalu za protivnicu ima takmičarku iz kluba domaćina kojoj ni domaći teren ni publika ne pomažu u ovom meču pošto Nina zaista briljira i dobija je ubedljivo sa 6-0 i tako se plasira u finale gde je čeka mlada Ruskinja. U borbi za zlato Ruskinja počinje meč jako dobro i uzima prvi set ali to ne obeshrabruje Ninu pa ona u sledećem setu izjednačava i odmah potom prelazi u vođstvo sa 4-2. Ruskinja potom izjednačava i u dramatičnoj završnici Nina ostaje na visini zadatka dok Ruskinja popušta pod pritiskom pa je konačni rezultat 6-4 za Ninu i zlatna medalja je u njenim rukama.

Što se našeg najmlađeg takmičara tiče ovo je njegov prvi nastup na turniru u inostranstvu i mi možemo reći da smo jako zadovoljni. U osmini finala je deklasirao takmičara iz Razgrada ali je njegov sledeći protivnik mladi Yotov jedan od najboljih kadeta iz Bugarske uspeo da pobedi našeg omladinca sa 7-3. Ovo je svakako vredno iskustvo za našeg Dinića i sigurni smo da će već na sledećem takmičenju pokazati koliko on zaista može.

Možemo da zaključimo da smo na kraju imali jedan uspešan međunarodni turnir. Individualno zlato i srebro, ekipno zlato. Sigurno smo mogli i više ali dobro, nekada je potrebno i malo sreće pored znanja i umeća a u nedelju nam sreća očito i nije bila baš naklonjena. Sve u svemu klub je jako zadovoljan uspesima naših takmičara u Razgradu. Nadamo se da ćemo već sledeće godine popraviti skor medalja.