Mediteranske igre – Mersin 2013

   Ove godine održale su se Mediteranske igre u Mersinu u Turskoj. Ovaj sportski događaj je na žalost bio jako slabo propraćen medijski na nivou cele zemlje a na nivou grada kako izgleda tek nikako. Novinari očito slabo pridaju značaja niškim sportistima koji su predstavljali našu zemlju.

Naš klub je imao to zadovoljstvo da se za reprezentaciju izbore čak dva člana (da podsetimo, reprezentaciju čine tri člana ukupno) Luka Grozdanović i Nikola Prodanović su sa Jonkić Markom iz Beograda predstavljali našu zemlju u Turskoj a predvođeni niškim trenerom Čolovićem.

Turci su na kraju uspeli da organizuju jedan lep streličarski turnir iako je organizacija bila malo traljava i dosta se kasnilo. Mersin sa svojom gotovo tropskom klimom svakako nije pomagao našim reprezentativcima ali su oni uprkos svemu uspeli da postignu neke zapažene rezultate.

Nas svakako najviše interesuju naši takmičari pa ćemo njima i posvetiti najviše pažnje. U osnovnom delu u jakoj konkurenciji pored Olimpijskih šampiona Italijana, izvrsnih Španaca i Francuza, veoma dobre reprezentacije Egipta i svakako jako spremne reprezentacije domaćina naši takmičari su u kvalifikacijama zauzeli 16. i 26. mesto. Luka Grozdanović je sa izvanrednim rezultatom od 631 uspeo da bude šesnaesti i obori državni rekord. Nikola Prodanović je sa svojih 602 uspeo da bude 26. u kvalifikacijama. Kada se na to doda Jonkić sa svojih 581 onda je ekipa zauzela osmo mesto u kvalifikacijama.

Na početku eliminacija Grozdanović je imao direktan prolaz u 1/16 finala dok je Prodanović morao odmah da raspucava sa takmičarom iz Crne Gore. Meč je dobijen očekivano sa 6 prema 0. Šesnaestina finala donosi dalje borbe i tu Grozdanović uspeva da pobedi jako dobrog takmičara iz Egipta i time sebi obezbedi prolaz u osminu finala dok Prodanović sa 6:2 gubi od takmičara iz Turske. U daljem takmičenju ostaje samo Grozdanović koji opravdava očekivanja i savladava grčkog reprezentativca sa 6 prema 2 i time se plasira u četvrtinu finala. Tu već konkurencija postaje ozbiljna ali Grozdanović i dalje pruža najbolju partiju svoje karijere i vodi protiv turčina sa 4 prema 0, no na našu veliku žalost posle 5 setova turčin uspeva da preokrene rezultat u svoju korist i Luka završava na petom mestu na Mediteranskim igrama. Sve u svemu uz novi rekord ovo je najbolji plasman ikada za srpsko streličarstvo u olimpijskom luku.

Ekipno je prvi protivnik našim momcima bila reprezentacija Grčke i u jako dinamičnoj borbi naši momci savladavaju grke sa 210 prema 198. Naša reprezentacija ulazi u četvrtinu finala gde ih čeka aktuelni Olimpijski šampion Italija. Reprezentativci ulaze jako dobro u meč i posle 12 strela zaostaju svega 4 poena iza italijana. Na žalost druga polovina meča se nikako dobro ne završava po nas i na kraju Italija trijumfuje sa 212 prema 196. Srbija potvrđuje osmo mesto u ekipnom plasmanu.

Na kraju šta izvući kao zaključak? Svakako je ovo najveći uspeh ne samo naše zemlje već i naših takmičara. Šteta je što mladi Grozdanović nije mogao do medalje, mi smo svakako zadovoljni njegovim učinkom ali ne možemo biti ravnodušni kada za 3 milimetra izgubite plasman u polu finale. No sve je ovo jedno veliko i vredno iskustvo za naše takmičare i mi smo u potpunosti sigurni da će u budućnosti ovaj učinak biti svakako bolji. Drago nam je da se naporan rad i trud naših takmičara isplatio i da se jasno vidi napredak našeg kluba. Samo ostaje da možda i neko u Nišu to primeti kako bi naš klub i naš sport možda dobili pažnju i bili na mestu koje nam sa pravom pripada.