STO MU GROMOVA, JELENSKIH MI ROGOVA…

Stižu nam izbori za mesto predsednika I članove Upravnog odbora Streličarskog saveza Srbije.Bilo je i do sada izbora, ali mi se čini da su ovi malo drugačiji. Prvo su nas, iliti mene, ubeđivali da bi mi, odnosno ja,  trebalo da se kandidujem(o) za mesto predsednika, jer sam  pogodna ličnost po pitanju stavova za koje se zalažem, korektnog odnosa sa skoro svim klubovima u Srbiji,autoriteta kojeg imam i koječega još...U suprotnom doći će oni drugi, pod kojima,osim njima, nikom neće biti dobro a posebno nama, Streličarskom klubu ,,Niš“

Ni ja, kao niti jedan ozbiljan član našeg kluba nismo bili zainteresovani za mesto predsednika.

Na svu sreću javila su se dva kandidata. Jedan, streličar sa iskustvom u bavljenju ovim sportom, naš dobar prijatelj i čovek koji se, vodeći BSS, nije baš dokazao kao osoba koja ima vremena i motiva da radi tu vrstu posla, ali je zato tu svoju funkciju uspešno (zlo)upotrebio prilikom glasanja u savezu kome dodeliti organizaciju CEC-a. Druga osoba je bivša vrhunska sportiskinja, trenutno zaposlena u jednoj sportskoj organizaciji, lični prijatelj Predsednika NOK-a, Vlade Divca, ne poznaje dovoljno naš sport ali zato ima ambiciju da napreduje u hijerarhiji sportskih funkcija. Inače, nju ne poznaje niko iz našeg kluba.Koja je ličnost bolja za naš savez? Nemam pojma! Oba kandidata imaju svojih dobrih i manje dobrih strana i kvaliteta.

Ali, problem nije u njima, mnogo više razočarenja smo doživeli od onih koji lobiraju za jednu od strana.Ja sam rešio da, uglavnom, ne uzimam učešća u predizbornim aktivnostima, ni na čijoj strani. I ako nismo tražili ništa, ali bukvalno ništa, dobili smo ponude zahvalnosti za eventualnu pruženu podršku, od jedne strane direktno dok druga strana to nije ni imala prilike da direktno ponudi. Problem je u tome što nam neke osobe osporavaju i sakupljanje informacija ili normalnu komunikaciju sa ,,suprotnom stranom“. Uglavnom sam im ja na udaru i prema meni je usmerena negativna kampanja. Na raznim forumima ,,stručnjaci“ i ,,prijatelji“, kojih ukupno ima 5-6, direktno lobiraju i za jednu stranu i perfidno vrše izbor novog sastava UO  tako što proglašavaju neke ljude starim,istrošenim, bezidejnim.Zaboravljajući pri tom šta su, uglavnom, problemi Streličarskog saveza, a to su nedostatak novca i nedostatak ljudi koji hoće da rade. Ne mora da budu genijalci, samo bi trebalo da prate Strategiju razvoja saveza , da zavrnu rukave i da rade, svako u svojoj struci, oblasti koja ih zanima ili šta god, ali da rade.Ali, takvih ima veoma malo. Uglavnom sede udobno zavaljeni , i kritikuju ili, kako bi neki stariji rekli, kritiziraju, a da pri tome ne rade ništa, ili skoro ništa u svom klubu i savezu na svim onim stvarima za koje se javno zalažu. Tako, sigurno, ne može da se pogreši, a to im daje za pravo da svima dele lekcije o radu, poštenju, trgovini, uspesima,obzirom da su stručnjaci opšte prakse, znaju i koja je najbolja tehnika, kako se napreduje u sportu, sve znaju. Voleo bih da vidim sve te naše stručnjake kako bi vodili klub koji je 250-300km u proseku udaljen od gradova u kojima se organizuje 95% takmičenja,pri tom trebaju takmičarima koji putuju obezbediti novac za prevoz i kotizaciju, a povrh toga i napraviti sportske rezultate,koliko je to moguće, a našem slučaju to je veoma moguće.Zaključak, malo paranoično ali je istinito, niko u savezu neće da zastupa interese našeg kluba. Naše eventualno prisustvo u Upravnom odboru bi trebalo da omogući, koliko je to moguće , što ravnopravniji status našem klubu, i ništa više.

Ovim tekstom ne želim da razvijem diskusiju ni sa kim i zato se postavlja na klupski sajt a ne ide ni na kakav forum, to jest interna upotreba.

I na kraju za koga glasa Streličarski klub ,,Niš“? Obzirom da su delegati na skupštini SSS delegati svojih klubova a ne, kao u Upravnom odboru gde donose lične odluke,naš klub je odluku doneo glasanjem članova kluba. Odluka je poznata svim članovima kluba a ostali će je čuti na Skupštini SSS.

Miljko Čolović – trener, član UO kluba i delegat na skupštini